Kategorie receptů
- Autor: Karolína Fourová
- Doba přípravy (min.): 45
- STOB recept
- Porce: 4.00
Mouku použijte hladkou nebělenou nebo přímo typ "00", který se na výrobu těstovin používá.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Cizrnová mouka | 85 |
Mouka pšeničná hladká | 140 |
Vejce celé (syrové) | 185 |
Olej olivový | 5 |
Energetická hodnota celkem: 4554 kJ
Bílkoviny (g): 57,
Tuky (g): 29,
Sacharidy (g): 144,
SAFA (g): 7,
Cukry (g): 5,
Vláknina (g): 14,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 1139 kJ
Bílkoviny (g): 14.3, Tuky (g): 7.3, Sacharidy (g): 36, SAFA (g): 1.8, Cukry (g): 1.3, Vláknina (g): 3.5, Sůl (g): 0.3
Postup přípravy
Obě mouky důkladně smícháme ve velké míse a uprostřed utvoříme důlek. Vyklepneme do něj vejce, přidáme olej a promísíme vidličkou. Když bude vejce promíchané s olejem, krouživým pohybem zapracujeme do mouky, dokud se nezačne tvořit těsto. To poté hněteme 8 až 10 minut, dokud není pružné a hladké. Pokud by se stále i po dlouhém hnětení příliš lepilo, přidejte dle potřeby trochu mouky. Hotové těsto zaprašte moukou a pod potravinářskou fólií nechte cca 30 minut odpočívat. Těsto rozdělte na 4 stejné díly. Vždy pracujte jen s jedním a ostatní zakryjte fólií, aby zbytečně nevysychaly. Těstoviny můžete vytvořit pomocí strojku na výrobu domácích těstovin, nebo jednotlivé porce těsta na dobře pomoučeném válu rozválet na tloušťku cca 1 mm a kráječem na pizzu nebo ostrým nožem rozkrájet na dlouhé nudle (tagliatelle) o šířce cca 1 cm. Ty poté stáčejte po jednotlivých porcích do hnízd, nechte chvíli vyschnout a poté vařte ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty. Ve fantazii se ale meze nekladou, těsto můžete rozkrájet na čtverečky a zmáčknutím jejich středů vytvořit roztomilé farfalle (mašličky) nebo vytvořit "šátečky" (ravioli) například s náplní z ricotty, česneku, soli a citrónové kůry. Těstoviny vám vydrží zamražené a poprášené moukou v mrazáku až měsíc. Do lednice je raději nedávejte, jsou pak lepkavé a navlhlé.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.